Bergsport houdt fit:

Bergsport is niet alleen voor “stoere” jonge mensen, maar vooral ook goed voor mensen die er door de week tijd voor hebben, m.a.w. voor de pré- en echte Vutters en gepensioneerden.

 

Wetenschappelijk gezien begint het verouderings- proces voor mannen na hun dertigste en bij vrouwen na hun vijfendertigste jaar. De volgende veranderingen treden dan op:

 

    - minder spieren, meer vet

    - de mogelijkheden voor een korte snelle

       krachtsinspanning nemen af

    - de stofwisseling gaat langzamer

    - gewrichten worden stijver

    - knieschijven worden slechter

    - het pompvermogen van het hart halveert zich

       tot het zeventigste jaar

    - het immuunsysteem wordt zwakker

    - de hormoonproductie vermindert

    - de huid produceert minder vet

Per tien levensjaren verminderen de spierkracht en het uithoudingsvermogen met ongeveer tien procent. Maar als men regelmatig sport, kan men het verouderings- proces vertragen en overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en gewrichtsslijtage vermijden en zelfs zijn prestatie­vermogen vergroten.

 

Bergsport is een mogelijkheid om op een gezonde manier veel en langdurig aan dit prestatievermogen te werken. Met veel plezier bewegen in de bergen houdt je geestelijk en lichamelijk fit. Regelmaat is belangrijk en dat kan tegenwoordig op veel manieren in alle jaargetijden in de bergen: met zomerse bergwandelingen, herfsttochten, winterse skitoeren en sneeuw­schoen­wandelen.

 

Door de regelmaat worden de spieren en pezen sterker en wordt de aanmaak van gewrichts­vocht gestimuleerd. Ook wordt het immuunsysteem gestimuleerd en blijven de doorbloeding en stofwisseling actief. Wie zich niet alleen op het zeeniveau actief beweegt maar ook in de bergen, heeft meer voordelen. Zo heb je boven de 2000m. minder of geen last van allergie en zomers is het hoog koel. De koelte heeft een positieve invloed op de wil om te bewegen. Zwoele warme lucht op zeeniveau beneemt je de adem, maar hoog in de bergen kun je heerlijk en goed door ademen. En af toe lekker doorhijgen is niet verkeerd want dat zwengelt allerlei lichaamsfuncties aan. Stress kan afgebouwd worden en zo kan de bloeddruk zakken. De beleving van de natuur en de wetenschap de tocht naar boven aan te kunnen, zorgen voor een goede stemming.

Ook op gevorderde leeftijd is het mogelijk het prestatievermogen te behouden of zelfs te vergroten. Wanneer je je tochten maar aanpast aan je mogelijkheden is er nog veel weg­ge­legd. Als je rekening houdt met tijd, veiligheid, het weer en de keuze van het tempo en ook zorgt voor goede pauzes, dan kun je ook op je negentigste nog de bergen in gaan!

 

Wie echter nooit of lange tijd niet meer aan sport heeft gedaan, moet zich wel op zijn gezond­heid laten onderzoeken. Het is nooit te laat om nog met bergsport te beginnen, want je kunt je conditie zo verbeteren dat je een normale bergtocht kan maken. D.w.z. dat je 300m. per uur kunt klimmen (afhankelijk van de aard van het terrein en de zwaarte van je rugzak). Een stijging van 15 procent vraagt al dubbel zoveel zuurstof als een wandeling op zeeniveau. Verder moet je rekening houden met de temperatuurdaling. Grofweg daalt de temperatuur per 100m. hoogtestijging een graad Celsius. Die lager wordende temperatuur beïnvloedt het prestatie­vermogen: dat werkt het eerst op de omzetting van de energie in de spieren. Oudere personen moeten zich beter tegen de kou beschermen want zij hebben eerder last van schade door kou aan “uitstekende delen” omdat de doorbloeding niet zo goed meer is (b.v.witte vingers).

 

Tenslotte moet u er ook rekening mee houden dat je niet meer elke dag hetzelfde aankunt. Kracht en uithoudingsvermogen zijn niet elke dag hetzelfde.

 

Fit worden en blijven:

 

Hoeveel sport?

    Dagelijks een uur  of zeven uur in de week.

 

Wat?

    (Berg)wandelen, zwemmen, wintersport, Nordic Walking, snel wandelen.

 

Welke belasting?

    Beginners en weer opnieuw-beginners: 180 polsslagen per minuut minus de leeftijd.

    Getrainde personen: 200 per minuut minus de leeftijd.

 

Waar opletten?

    Gezonde volwaardige voeding. Onderweg ieder uur iets energierijks eten.

    Veel drinken om het mineraaltekort tegen te gaan, het liefst iedere 10 à 15 minuten.

    Goede, vette bescherming tegen de zon.

    Warm aankleden want hart en bloedsomloop regelen de lichaamstemperatuur niet

     meer optimaal.

    Evenwicht oefenen, ook eens met een rugzak op ergens op balanceren om te

     oefenen.

 

Ga naar de dokter bij:

    hoge bloeddruk

    hoog cholesterolgehalte

    diabetes

    ziekten die ook op zeeniveau al ongemak veroorzaken

    als je regelmatig medicijnen slikt

    als je geen basis fitheid kent

als je met bergsport wilt beginnen, om dat laatste te testen: ga met een goed gevulde rug­zak en op bergschoenen in flatgebouw heel rustig 4 etages achter elkaar de trap op. Als je buiten adem bovenkomt, moet je langzaam je conditie gaan opbouwen

 

Vrij vertaald artikel uit ALPIN 6 - 2005